Ugrás a tartalomra

LÉGY INNOVATÍV!

Innovációs és gazdasági eredményekben Szlovénia, Ausztria, de legfőbbképpen Magyarország lemaradásban van a legtöbb fejlett gazdaságtól. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az oktatási rendszer, itt még nincs a modern társadalom igényeihez igazítva. A kreativitás, az innováció és a vállalkozó szellem (CI&E) olyan alapvető kompetenciák, melyek nem taníthatók egyszerű módon. A projekt célja, hogy gondolkozásmódbeli változást idézzenek elő az általános iskolákban, azáltal, hogy megmutatják, hogy az innováció kulcsfontosságú a sikerhez- minden területen, minden tantárgyban, a napi szituációkban, az iskolában és a valós élet kihívásaiban és hogy megtanítsák a résztvevőket, hogy hogyan kell véghez vinni mindezt a gyakorlatban.

A projekt tevékenységek, az értékelések és a ország sajátosságait figyelembe véve, készítjük el a végleges InnoTeach Modell-t, amely egy optimalizált átfogó eszközkészlet (IO6) ami tartalmaz egy sor módszertani iránymutatást és anyagokat, hogy más iskolákban is hatékonyan végrehajthassák a projekt célját. A tevékenység magában foglal egy érdekes és interaktív nemzetközi képzést (C1) és egy nemzeti e-learning képzést (C2). A tanárok ismerteteket és készségeket kapnak a CI&E területről. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy olyan személyes kompetenciákat fejlesszünk, amelyek szükségesek a ötletek megvalósításához (pl. önbizalom, bátorság, kockázatvállalás, csapatmunka stb…). A gyakorlati munka során konkrét kihívásokat fognak meghatározni (probléma az iskolában, az oktatási folyamatban, a helyi környezetben…) és elvégzik azokat a szükséges változtatásokat, melyek alapvető fontosságúak, ha innovatív megoldásokat akarnak létrehozni, fejleszteni, és életre akarják kelteni az ötleteiket.

CÉLKITŰZÉSEK

Az alapvető célja a projektnek az, hogy gondolkozásmódbeli változást idézzenek elő az általános iskolákban, azáltal, hogy megmutatják, hogy az innováció kulcsfontosságú a sikerhez- minden területen, minden tantárgyban, a napi szituációkban, az iskolában és a valós élet kihívásaiban. Első lépésben kiképezzük, és kreatív munkához megfelelő eszközökkel látjuk el a tanárokat. Arra fogjuk ösztönözni a tanárokat, hogy a tudásukat a gyakorlatban is hasznosítsák. Határozzanak meg konkrét kihívásokat (probléma az iskolában, az oktatási folyamatban, a helyi környezetben…) és végezzék el azokat a szükséges változtatásokat, melyek alapvető fontosságúak, ha innovatív megoldásokat akarnak létrehozni, fejleszteni, és életre akarják kelteni az ötleteiket.

CÉLCSOPORT

A projekt célcsoportja az általános iskola 2. és 3. évfolyamán (9-14 év közötti diákokat) tanító tanárok

PROJEKT IDŐTARTAMA

2016 Szeptember 1 – 2018 Augusztus 31

PROJEKT PARTNEREK

  1. Korona plus d.o.o., Inštitut za inovativnost in tehnologijo (Project leader, Slovenia), http://www.inovativnost.net/aboutus.asp
  2. Osnovna šola Trnovo (Slovenia), http://www.ostrnovo.si/
  3. Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje (Slovenia), http://www.oslag.si/
  4. I.S.C.N. GesmbH (Austria), http://www.iscn.com/
  5. ORG Grazer Schulschwestern (Austria), http://www.schulschwestern.at/org
  6. iTStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont Kft. (Magyarország), http://www.itstudy.hu/en/lap
  7. Turai Hevesy György Általános Iskola (Hungary), http://hevesytura.hu/
  8. Kerepesi Széchenyi István Általános Iskola es Alapfokú Művészeti Iskola (Magyarország)http://www.szechenyikerepes.hu/

PROJEKT ADATOK

Angol cím: LET’S BE INNOVATIVE! Development of Creativity, Innovation and Entrepreneurship for Primary School Teachers
Rövid cím: InnoTeach
Azonosító: 2016-1-SI01-KA201-021641
Főpályázó és koordinátor: Korona plus d.o.o., Institut za inovativnost in tehnologijo, Szlovénia
Pályázat típusa: Erasmus+ Strategic Partnership
Kapcsolat: Ms. Urška Mrgole – info@innovation.si